Какво време се задава?

Пред очите на всички ни протича огромна технологична революция. Тя ще промени нашия живот и този на бъдните поколения. Технологиите на изкуствения интелект се развиват с главоломно темпо. Едновременно с това – в геополитически аспект предстои ребалансиране на световните сили, а може би и голяма война.

Какво можем и би следвало да правим ние в тези динамични времена?

На първо място, ми се струва важно – да се интересуваме от новите технологии, които излизат, да се заиграваме с тях и да ги тестваме. Да сме наясно с това, което е налично. Защото то може да ни даде конкурентно предимство в живота и бизнеса. А може би и да ни спаси, ако нашата професия бъде заместена от алгоритъм или робот.

На второ място – да четем, да се образоваме и да се научим да мислим критично. Защото във всички времена мислещите и знаещите хора ще имат конкурентно предимство пред останалите и те много по-умело биха могли да придвижват лодката си в бурното море, защото ще разполагат с гребла. А ако нямаме гребла, единственото, което ни остава – е да се молим за спокойно море.

На трето място – да автоматизираме онази част от рутинната си работа и да я заместим с алгоритми, за да можем да отделим по-голяма част от времето и силите си на онези задачи, които изискват човешка намеса.

На четвърто място – да специализираме и създадем мрежи за сътрудничество. Много често разговарям с клиенти, че те не са специализирани и не са си избрали конкретно място в икономическата верига. Поради тази причина изпадат в една много трудна ситуация, в която трябва да се занимават с прекалено много неща. Нека да дам пример с нашата сфера – много по-добре ще бъде една агенция да бъде добра в 2-3 неща и за всичко останало да си намери сериозни партньори, с които да се допълва и сътрудничи, отколкото да се опитва да развива и предлага 10-12-14 услуги едновременно, защото за всяка една от тях – ще бъдат необходимо поне 2-3 човека, които да са компетентни, и да има взаимозаменяемост. Накратко, за да имате шанс в новата икономика – фокусирайте, специализирайте и оптимизирайте.

На пето място – занимавайте се с дейности, които ви носят удоволствие. Това е фундаментално за успеха ви, тъй като се вижда ясно, че влезлите в една сфера само заради парите – не се представят добре в нея. От друга страна, ако вършите някоя работа, която е полезна за другите хора, и го правите това с удоволствие и лекота – вие ще станете и много добри в нея, с времето, защото сами ще искате да се развивате и да полагате допълнителни усилия. Кажете ми един голям спортист, който е стигнал най-високото място и е упражнявал спорта си с омраза? Историята не познава такива, или ако ги има – те са редки изключения, единици, които бързо се забравят.

На шесто място – бъдете с отворено съзнание. Възприемайте новото, бъдете адаптивни и склонни да се втурнете в нова дейност или професия. Не забравяйте, че вие не сте професията си – животът е прекалено кратък и вие можете да правите каквото си искате. Ако не ви допада една професия, отидете в друга, и го направете по-скоро – не губете житейско време.

Обобщение

Промяната е трудна, но тя е неизбежна.

Онова, което не се развива и не израства – то загива.

Животът е борба.

Вашият избор е или да изберете да се развивате и да вървите напред, или да останете на старите лаври, и да бъдете измежду изостаналите.

Вашият живот е въпрос на личен избор.

Какво ще решите?

Благодаря ви за вниманието!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Натиснете "ESC", за да затворите