Позиция за протестите на миньорите

Позиция. Когато дойдоха за миньорите – аз не ги подкрепих. Когато дойдоха за учителите – и тях не подкрепих. Когато дойдоха за земеделците, животновъдите, пчеларите, обущарите, шивачите – също не ги подкрепих. Когато дойдоха за едрите чорбаджии, за капиталистите, за комунистите, за демократите – никой от тях не подкрепих.

И когато дойдоха за мен – нямаше кой да ме подкрепи.

Какво искам да кажа, скъпи приятели – чувам около мен мнения за протестите на миньорите, че те били манипулирани, били платени, били не знам си какви.

Трябва да се научим най-сетне като общество да подкрепяме нашите братя и сестри, когато се борят за хляба си, защото помагайки на тях, помагаме и на себе си.

Правителствата идват и си отиват. Във всяко има корупция и злоупотреби. На нас не ни останаха много производства, приятели. Имаме една ядрена централа, няколко оръжейни завода и тецовете. Каква друга индустрия остана? Малки, дребни предприятия, едрите се окрадоха и унищожиха, това е истината.

Ама били построени по време на лошия комунизъм, ами хубаво – защо трябваше да ги продавате за желязо, не беше ли по-добре да ги модернизирате, да ги развъртите и да се изкарват пари? Вие не можахте да го направите, защото бяхте алчни и некомпетентни.

Цялата „демократична промяна“, на която аз съм свидетел дотук в съзнателния ми живот, не беше нищо повече от една подмяна, в която се обещаваше демократично и светло бъдеще, а вместо това ни излъгаха, затворихме си цели четири ядрени блока, спряхме проект за нова централа, унищожихме производствата си, вместо да ги модернизираме, образованието замина, армията да не говорим, демографията е пълен срив – и всичко това за едната „демокрация“ и „евроатлантизъм“, които се оказаха нищо повече от борба за власт и пазари.

Нас ни продадоха като овце и ни третират като добитък!

Съжалявам, не искам да съм циничен, но това виждам.

И всичко се дължи, от една страна на външния фактор, но по-важно – на нашето безподобно безгръбначие.

Ние сме слаби. Страхливи. Погледнете една Гърция – аз се възхищавам на тези хора, имам приятели гърци. Стане ли нещо, излизат, скачат, чупят всичко, но не оставят – и властимащите имат страх.

Тук ние, имам чувството, че ако ни колят, а те го правят, но по друг начин, свои и чужди, пак ще речем: „Ох, колко ни е хубаво, коли ме, аго!“

На нас не ни останаха много производства.

Било непазарно да работят тецовете.

Много ли е трудно да отидеш, да преговаряш с европееца, да опиташ да защитиш – това са много сериозни производства, 1200 мегавата общо.

Била по-скъпа цената им. Било по-евтино да купуваме ток от другаде.

Толкова ли не се сещат, че ти като си спреш твоето производство, и оня, който ти продава от чужбина ток, види, че ти нямаш твое – ще ти вдигне двойно и тройно цените?

Или си мислим, че някой ще ни пожали? На никой, на абсолютно никой не му пука за нас – нито на американци, нито на руснаци, нито на европейци. Трябва да си гледаме интереса и да си защитим производствата.

Тези централи не трябва да спират никога! В момента в Германия, точно от днес – се инициира отварянето на 14 такива.

Не се ли сещаме?

Тъпи ли сме, какви сме?

Ама щели сме да изпуснем субсидии от 2 милиарда.

Ами, да ги изпуснем, голяма работа. То само единия ТЕЦ ти прави около 600 милиона годишен оборот и около него се създават пряко и косвено около 45 хиляди работни места.

И най-важното – тока го произвеждаш със собствен ресурс и никой не може да ти каже нищо!

Направо съм шокиран от липсата на здрав разум у властимащите, които паразитират върху държавата и ни унижават всички нас всеки ден.

Искам да ви кажа, че три пъти пътувах от Благоевград до София на гражданските протести срещу ГЕРБ. Събрахме се приятели, никой не ни е дал кебапчета или по 30 лв, примерно… когато се създаваше Промяната.

Имаше надежда тогава, че ето, идват нови хора, може нещо да направят. Всичко опорочиха. Всичко.

И защо се случва това?

Понеже ние си стоим пред Фейсбуците и гражданската ни енергия бушува тук.

На какво прилича това?

Ние сме стара държава, много стара.

Как може такова нещо?

Пълно унижение спрямо всички нас.

Не ви ли е обидно?

Благодаря за вниманието!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Натиснете "ESC", за да затворите